1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5
  7. 6
  8. 7
« »

Onze maskers

Kuba Masker

Artikelnummer: msk046/16

Land van herkomst: Kongo

Bevolkingsgroep: Kuba

Afmetingen (hxbxd): 41 bij 14 bij 7 cm 

Vervaardigd uit: hout, kralen, kauri's en raffia

Prijs 205,- euro (inclusief standaard en verzendkosten binnen Nederland)

 

Het Ngaady masker behoort tot de drie belangrijkste koninklijke maskers van de Kuba, te weten de Mosh'Ambwooy, de Bwoom en de Ngaady Mwaash.
Deze opvallende maskers zijn wonderschoon verfraaid met geometrische oppervlakte ontwerpen in verblindende contrasten van kleur, patroon en textuur.


Huid, dierlijk haar, bont, parels, kauri’s, en de veren sieren de maskers, de kostuums van schorsdoek, de stof van de raffiavezel, en de geparelde elementen vormen zo de weergave van Mingesh (ev. Ngesh) natuurgeesten die optreden als bemiddelaars tussen het Opperwezen (Nyeem) en de mensen.


Ze hebben elk een eigen persoonlijkheid en naam en wonen in het woud op de plaatsen waar water aanwezig is, zoals bij bronnen, rivieren en poelen. Ze zorgen voor vruchtbaarheid, succes bij de jacht en het genezen van ziekten.
De cultusleden die met hen dansen en de koning worden na hun dood zelf een Ngesh. De maskerdanser moet kijken door de neusgaten die wel opengewerkt zijn. De dansers zijn verder geheel bedekt met een kostuum.


De uitbundige versiering van het masker wijst erop dat het hier een koninklijk masker betreft. In de dans van dit masker ligt de nadruk op het plezier van het dansen en niet zozeer op het personage dat het masker uitbeeldt

.

Terug

Afrikaanse Kunst Kongo Kuba MSK045 00Klik op de afbeelding voor meer foto's.

Afrikaanse Kunst Kongo Kuba MSK045 01Afrikaanse Kunst Kongo Kuba MSK045 02Afrikaanse Kunst Kongo Kuba MSK045 03Afrikaanse Kunst Kongo Kuba MSK045 04Afrikaanse Kunst Kongo Kuba MSK045 05Afrikaanse Kunst Kongo Kuba MSK045 08Kuba MaskKongo

€205.00