1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5
  7. 6
  8. 7
« »

Onze maskers

Yoruba Masker

Artikelnummer: msk044/15

Land van herkomst: Nigeria

Bevolkingsgroep: Yoruba

Afmetingen (hxbxd): 45 bij 27 bij 30 cm 

Vervaardigd uit: hout en kaolin

Prijs 495,- euro (inclusief standaard en verzendkosten binnen Nederland)

 

De Yoruba woont aan de zuidwest van Nigeria maar ook in het oostelijke Benin en Togo en zijn aanbidders van de Godin van de Aarde. Zij creëren ornamenten met complexe symbolen en ontwerpen om hun status en overtuigingen te laten zien. Oude rituele procedures van verheffing en scheiding staan ​​centraal in Yoruba overtuigingen en praktijken, veel van de rituelen worden nog steeds beoefend.

De Yoruba gelooft dat vrouwen een dubbele spirituele kracht hebben die ze tot moeder van tovenaars kan maken. De Gelede maskers worden gedragen op de top van het hoofd en dragen de menselijke gelaatstrekken, op de bovenkant van het hoofd wordt gesneden vormen van een uitgebreide coiffure of vertegenwoordiging van een soort van menselijke activiteit.

 

Gelede maskers hebben decoratieve gezicht littekens en amandelvormige ogen die typisch zijn bij Yoruba vrouwen. In het noorden van de Yoruba koninkrijken worden de Epa masker gevonden. De Epa cult dragen deze maskers tijdens begrafenissen of rituele plechtigheden.

 

Gelede festivals vieren vrouwen en moederschap. Deze festivals zijn bedoeld om de macht en het gezag van de vrouwen te eren. Gelede voorstellingen vinden plaats van elk jaar aan het begin van de agrarische seizoen. Dansers dragen uitgebreide kostuums en maskers lijken op die van een maskerade.

 

Egungun ceremonies vinden plaats om de voorouders te eren. Net als Gelede festivals worden er maskers en gedetailleerde kostuums gedragen. Offers zijn gemaakt om voorouders te herinneren omdat dit helpt om de relaties tussen de levenden en de doden te versterken.

Terug

Afrikaanse Kunst Nigeria Yoruba MSK044 00Klik op de afbeelding voor meer foto's.

Afrikaanse Kunst Nigeria Yoruba MSK044 01Afrikaanse Kunst Nigeria Yoruba MSK044 02Afrikaanse Kunst Nigeria Yoruba MSK044 03Afrikaanse Kunst Nigeria Yoruba MSK044 04Afrikaanse Kunst Nigeria Yoruba MSK044 05Afrikaanse Kunst Nigeria Yoruba MSK044 06Afrikaanse Kunst Nigeria Yoruba MSK044 07Afrikaanse Kunst Nigeria Yoruba MSK044 08Afrikaanse Kunst Nigeria Yoruba MSK044 09Afrikaanse Kunst Nigeria Yoruba MSK044 10Nigeria

€495.00