1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5
  7. 6
  8. 7
« »

Onze maskers

Grebo Masker

Artikelnummer: msk030/09

Land van herkomst: Ivoorkust / Liberia

Bevolkingsgroep: Grebo

Afmetingen (hxbxd): 58 bij 25 bij 16 cm

Vervaardigd uit: hout, raffia, kauri’s, horens en kaolin

Prijs 250,- euro (inclusief standaard en verzendkosten binnen Nederland)

 

"Grebo" betekent "springende aap mensen", een verwijzing naar hun vlucht uit een voormalig thuisland in de buurt van de Sahara. Hun belangrijkste economische activiteit is de productie van palmolie en palmpitten voor de export.

De cultuur van de Grebo, een weinig bekende etnische groep bewonen de kuststreek van Oost-Liberia en West Ivoorkust, werd in een aanzienlijke mate gevormd door hun buren in het noorden, de Kran en Dan. In tegenstelling tot de andere mensen in Liberia, zijn de Grebo niet gestructureerd door de Poro samenleving. Ze worden bestuurd door een opperhoofd bekend als Bodio die woont in de buurt van de totale isolatie en ook nam de functie van grand priester.

De Grebo houden verschillende soorten maskers. Eén type wordt gekenmerkt door een enorm gezicht bekroond door twee buffels hoorns. Het tweede type van vertegenwoordigt het vrouwelijke ideaal met spleetogen en zoetheid van meningsuiting. Het derde type zijn mannelijke oorlogs maskers. De maskers zijn abstracte en vlak en gevormd door een bord met langwerpige neus en één of meer paren buisvormige ogen.

De maskers verschenen tijdens initiatie rituelen en op het moment van feestelijke aangelegenheden. De oorlog maskers werden voornamelijk ontworpen om af te schrikken en verscheen tijdens schijngevechten in de dansen voorafgaand de werkelijke gevechten, en op de begrafenis van de krijgers.

De maskers zijn zeldzaam en hun stijl is met name nauw verwant aan de Dan,een van de naburige stammen.

Terug

Afrikaanse Kunst Ivoorkust en Liberia Grebo MSK030 08Klik op de afbeelding voor meer foto's.

Afrikaanse Kunst Ivoorkust en Liberia Grebo MSK030 02Afrikaanse Kunst Ivoorkust en Liberia Grebo MSK030 01Afrikaanse Kunst Ivoorkust en Liberia Grebo MSK030 17Afrikaanse Kunst Ivoorkust en Liberia Grebo MSK030 14Afrikaanse Kunst Ivoorkust en Liberia Grebo MSK030 15Afrikaanse Kunst Ivoorkust en Liberia Grebo MSK030 16Afrikaanse Kunst Ivoorkust en Liberia Grebo MSK030 12Afrikaanse Kunst Ivoorkust en Liberia Grebo MSK030 13Afrikaanse Kunst Ivoorkust en Liberia Grebo MSK030 00Ivoorkust Liberia

€250.00