1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5
  7. 6
  8. 7
« »

Onze maskers

Dogon Kanaga Masker

Artikelnummer: msk051/17

Land van herkomst: Mali / Burkina Faso

Bevolkingsgroep: Dogon

Afmetingen (hxbxd): 75 bij 40 bij 17 cm

Vervaardigd uit: hout, leer en pigment verf

Prijs 690,- euro (inclusief standaard en verzendkosten binnen Nederland)

 

De 400.000 Dogon wonen 200 km ten zuiden van Timboektoe op de kliffen van Bandiagara. Ze spreken ongeveer 120 dialecten, waarvan er vele niet wederzijds begrijpelijk.

Dogon maskers, zoals deze, genoemd kanaga, zijn voornamelijk gedragen bij Dama, een collectieve begrafenisritueel voor Dogon mannen. Het doel van het ritueel is om de veilige doorgang van de geesten van de overledene naar de wereld van de voorouders te waarborgen. De ceremonie wordt georganiseerd door leden van Awa, een mannelijke initiatie maatschappij met ritueel en politieke rol binnen de Dogon-samenleving.

Zoals andere Dogon-houten maskers, leggen kanaga maskers het gezicht af als een rechthoekige doos met diep ingewande kanalen voor de ogen. De bovenbouw boven het gezicht identificeert dit masker als een kanaga: een dubbel versterkt kruis met korte verticale elementen die uit de uiteinden van de horizontale strepen raken. Deze abstracte vorm is op twee niveaus geïnterpreteerd: letterlijk, als representatie van een vogel en op een meer etherisch niveau als een symbool van de creatieve kracht van God en de ordening van het universum. In de laatste interpretatie vertegenwoordigt de bovenste dwarsbalk de lucht en de onderste, de aarde.

Als het masker gedragen wordt, wordt de achterkant van het danserhoofd bedekt met een kap van gevlochten vezel rand aan de onderrand. De danser draagt een vest gemaakt van zwarte strip-geweven doek en rode breed doek stroken geborduurd met witte cowrie-schelpen; Strengen van glas en plastic kralen dalen van de randen ervan. De kanageldanser draagt ook een broekje van indigo-geverfd, stripgeweven katoenen doek, waarover hij een lange rok krullend, los gekromde, zwart gekleurde sanseveria-vezels en korte overschotten van rechte rode en gele vezels verbindt. Voor een traditionele dama wordt de voorbereiding en verven van de vezels met zoveel geheimhouding en ritueel als het snijden van het houten masker uitgevoerd.

Terug

Afrikaanse Kunst Mali Dogon MSK051 03Klik op de afbeelding voor meer foto's.

Afrikaanse Kunst Mali Dogon MSK051 01Afrikaanse Kunst Mali Dogon MSK051 02Afrikaanse Kunst Mali Dogon MSK051 04Afrikaanse Kunst Mali Dogon MSK051 05Afrikaanse Kunst Mali Dogon MSK051 06Afrikaanse Kunst Mali Dogon MSK051 07Afrikaanse Kunst Mali Dogon MSK051 08Afrikaanse Kunst Mali Dogon MSK051 09Afrikaanse Kunst Dogon MaskersBurkina FasoMaliAfrikaanse Kunst Mali Dogon 06

 

€690.00