1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5
  7. 6
  8. 7
« »

Onze maskers

Senufo Kpelie Masker

Artikelnummer: msk039/14

Land van herkomst: Ivoorkust / Mali / Burkina Faso

Bevolkingsgroep: Senufo

Afmetingen (hxbxd): 43 bij 18 bij 9 cm

Vervaardigd uit: hout

Prijs 265,- euro (inclusief standaard en verzendkosten binnen Nederland)

 

De Senufu wonen in het noorden van Ivoorkust, Mali en Burkina Faso. Het zijn landbouw mensen die voornamelijk yams (eetbare wortelknol) verbouwen. de Poro, een instelling voorbehouden voor mannen, , die ook gevonden worden onder andere etnische groepen, is de pijler van de gemeenschap en is verantwoordelijk voor het initiëren en opleiding van de jonge jongens, met als doel om een volleerd man, sociaal geïntegreerd in de gemeenschap en iemand die in staat is om op de publieke verantwoordelijkheden te dragen op zijn taken voor te bereiden. Elk district, bewoond door een bepaalde lijn heeft zijn eigen Poro gemeenschap. De Poro samenleving, is zeer krachtig, genereert een geest van samenwerking, van broederschap, en van de wederzijdse hulp tussen ingewijden van dezelfde leeftijdsgroep. Een dorpeling die niet is geïnitieerd is uitgesloten van het dorp en heeft absoluut geen rechten als staatsburger.

Er zijn twee typen masker onder de Senufu, de gezichtsmaskers genaamd Kpelie en de dierlijke maskers genoemd Poniugo De dierlijke maskers met kenmerken uit het dierenrijk zijn spectaculaire maskers. De kenmerken van de verschillende dieren kunnen worden weergegeven op hetzelfde masker op basis van het gebruik ervan: antilopen hoorns, wrattenzwijn tanden.

Dit gezicht masker is een jonge vrouw met een lange ovaal gezicht, een lange neus met kleine neusgaten, de 'poten' bovenaan en onderaan het masker vertegenwoordigen haarlokken, en de inrichting naar rechts en links van de geconfronteerd met de oren.

Kpelie maskers verwijzen naar een voorouder en in bepaalde gevallen tot Katyelëëo, de oorspronkelijke voorouder of vrouwelijke god. Dit masker heeft verschillende toepassingen zoals tijdens een dans op het einde van het tweede niveau van de Poro (Op dit niveau (Tyologo) waar de symbolische dood en opstanding van de ingewijde als volwassene plaats vindt bij deze gelegenheid wordt het masker begeleid door een zwarte nek deksel en grote slakken schelpen, of bij een dans voor vruchtbaarheid, wanneer men het masker draagt met een grote deken om de hals, of bij begrafenissen, de Kpelie wordt gedragen door leden van de geheime Kulibele samenleving ter herdenking van de overledenen, of gewoon ter entertainment eind februari bij het begin van het warme seizoen.

 

Terug

Afrikaanse Kunst Ivoorkust Ghana Burkina Faso en Mal Senufo MSK039 00Klik op de afbeelding voor meer foto's.

Afrikaanse Kunst Ivoorkust Ghana Burkina Faso en Mal Senufo MSK039 01Afrikaanse Kunst Ivoorkust Ghana Burkina Faso en Mal Senufo MSK039 01Afrikaanse Kunst Ivoorkust Ghana Burkina Faso en Mal Senufo MSK039 01Afrikaanse Kunst Ivoorkust Ghana Burkina Faso en Mal Senufo MSK039 01Afrikaanse Kunst Ivoorkust Ghana Burkina Faso en Mal Senufo MSK039 01Afrikaanse Kunst Ivoorkust Ghana Burkina Faso en Mal Senufo MSK039 01Afrikaanse Kunst Ivoorkust Ghana Burkina Faso en Mal Senufo MSK039 01Afrikaanse Kunst Ivoorkust Ghana Burkina Faso en Mal Senufo MSK039 01Afrikaanse Kunst Ivoorkust Ghana Burkina Faso en Mal Senufo MSK039 01Afrikaanse Kunst Ivoorkust Ghana Burkina Faso en Mal Senufo MSK039 01Afrikaanse Kunst Ivoorkust Ghana Burkina Faso en Mal Senufo MSK039 01BurkinaFasoIvoorkustMali

€265.00