1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5
  7. 6
  8. 7
« »

Onze maskers

Dogon Satimbe Masker

Artikelnummer: msk038/14

Land van herkomst: Mali

Bevolkingsgroep: Dogon

Afmetingen (hxbxd): 88 bij4 8 bij 20 cm

Vervaardigd uit: hout, pigment verf en raffia

Prijs 395,- euro (inclusief standaard en verzendkosten binnen Nederland)

 

Dit Dogon masker vertegenwoordigt de oude stammoeder genaamd Yasigi. Ze kweekten de rode hibiscus plant en gebruikt haar vezels om de eerste vezel rokken gedragen door Dogon gemaskerde dansers. Yasigi staat bekend als de "zuster" van de maskers, en haar masker is altijd aanwezig wanneer andere maskers in uitvoering worden gebracht.

De naam van het masker is Satimbe, wat betekent "bovenop zus," en verwijst naar het standpunt Yasigi's op de top van het masker. Ze zwaait een pollepel in haar linkerhand in haar rol als maker bier voor de eerste Sigi ceremonie, een ritueel gehouden om de zestig jaar ter herdenking van het maken van het Grote masker van de dood. Ze heeft een scepter in haar rechterhand om haar status als de eerste hoogwaardigheidsbekleder van de Sigi te laten zien.

Dogon maskers zijn rechthoekig van vorm, en beelden de wilde dieren van het bos uit. De maskers worden gebruikt bij begrafenissen om de geesten van de doden uit het dorp naar het bos te verwijzen, waar ze zouden horen, om zo de orde op de wereld te handhaven.

Volgens de Dogon filosoof Ogotemmeli, 'De gemaskerde dansers zijn de wereld, als ze dansen op een openbare plaats, dan dansen ze voor de orde in de wereld'.

 

Terug

Afrikaanse Kunst Mali Dogon MSK038 01Klik op de afbeelding voor meer foto's.

Afrikaanse Kunst Mali Dogon MSK038 02Afrikaanse Kunst Mali Dogon MSK038 02Afrikaanse Kunst Mali Dogon MSK038 02Afrikaanse Kunst Mali Dogon MSK038 02Afrikaanse Kunst Mali Dogon MSK038 02Afrikaanse Kunst Mali Dogon MSK038 02Afrikaanse Kunst Mali Dogon MSK038 02Mali

€395.00