1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5
  7. 6
  8. 7
« »

Onze maskers

Fang Nigl Masker 

Artikelnummer: msk036/14

Land van herkomst: Kameroen, Equatoriaal Guinee en Gabon

Bevolkingsgroep: Fang

Afmetingen (hxbxd): 63 bij 19 bij 11 cm

Vervaardigd uit: hout en kaolin

Prijs 305,- euro (inclusief standaard en verzendkosten binnen Nederland)

 

Fang, ook wel Fan of Pangwe genoemd is een bevolkingsgroep uit in de staten Kameroen, Equatoriaal Guinee en Gabon (ca. 1 miljoen). De Fang, merendeels christen, zijn in principe jagers maar beoefenen over het algemeen landbouw, met cacao als grootste exportproduct. De kunst van de Fang werd bekend door de voorouderbeelden op relikwiehouders van boomschors, met daarin de schedels van overledenen en de wit gekleurde Nigl-maskers.

De Nigl (gorilla) Fang maskers werden gebruikt in de geheime genootschappen (dit is een verzamelnaam voor allerlei verenigingen, waarvan de leden – meestal alleen mannen – een zekere geheimhouding betrachten tegenover buitenstaanders.) tijdens de inwijding van nieuwe leden en de vervolging van mensen welke op enige wijze iets fout hebben gedaan.

Maskerades vinden na zonsondergang in het dorp plaats door dragers bekleed met raffia kostuums en bijgestaan door helpers, opgeleukt met flikkerende fakkels.

De oudere Fang maskers zijn wit gekleurd met donkere gezichtslijnen, zijn langwerpig van vorm en bedekt met kaolin (Aluminiumsilicaat : dit is een wit tot witgeel poeder dat onoplosbaar is in water ) en hebben een scherp gesneden lange neus.

 

Terug

Afrikaanse Kunst Kameroen Gabon Guinee Fang MSK036 01Klik op de afbeelding voor meer foto's.

Afrikaanse Kunst Kameroen Gabon Guinee Fang MSK036 00Afrikaanse Kunst Kameroen Gabon Guinee Fang MSK036 00Afrikaanse Kunst Kameroen Gabon Guinee Fang MSK036 00Afrikaanse Kunst Kameroen Gabon Guinee Fang MSK036 00Afrikaanse Kunst Kameroen Gabon Guinee Fang MSK036 00Afrikaanse Kunst Kameroen Gabon Guinee Fang MSK036 00Gabon Kameroen EGuinee

€305.00