1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5
  7. 6
  8. 7
« »

Onze maskers

Bakongo masker

Artikelnummer: msk033/14

Land van herkomst: Kongo

Bevolkingsgroep: Bakongo

Afmetingen (hxbxd): 52 bij 23 bij 27 cm

Vervaardigd uit: hout, raffia en pigment verf

Prijs 255,- euro (inclusief standaard en verzendkosten binnen Nederland)

 

Het Kongo rijk was één van de meest dominerende en gerenommeerde rijken van het hele pre-koloniale Afrika. Tegen het einde van de 16e eeuw werd het rijk gefragmenteerd en verzwakt door interne strijd, externe invasies en door de constante aanwezigheid van slaven handelaren. Vandaag de dag is Kongo verdeeld in de Democratische Republiek Congo, De Republiek van de Kongo, Angola en Gabon. De Kongo nakomelingen zijn verdeeld in een groot aantal subgroepen met name de Woyo, Msundi, Yombe, Villi, Lemfu, Mpangu en Bwende. Elke Kongo groep heeft vele sekten en socities die draaien rond hun sterke overtuiging in bovennatuurlijke krachten en geesten van de doden.


Hun diverse rituele stukken zijn de meest magische, krachtige en belangrijke kunst geproduceerd op het continent. De relaties tussen de levenden en dat wat er buiten valt worden geharmoniseerd door voorouderlijke geesten, natuurlijke spirits (bakinda), lokale alcoholische dranken (bisimbi) en ambivalente krachten (minkisi). Deze bovennatuurlijke entiteiten worden opgeroepen door de dorp Nganga (medicijnman) en oudsten. Ze worden vaak gevraagd om te genezen, te machtigen, om succes te garanderen om te zegenen en om individuen of de hele stam te beschermen. Magische stoffen of geneesmiddelen die "bilongo": bloed, haar, botten, veren, aarde, schelpen, vezels touw, klei, nagels, zaden worden afzonderlijk of in combinatie met elkaar gebruikt om rituele voorwerpen te machtigen, kracht te geven.


Kongo maskers zijn zeldzaam. Ze worden alleen weergegeven tijdens zeer belangrijke begrafenissen, speciale initiatie ceremonies en bij belangrijke rechterlijke uitspraken. Het masker is geestelijk krachtig en volledig in staat te oordelen.

 

Terug

Afrikaanse Kunst Kongo Bakongo MSK033 05Klik op de afbeelding voor meer foto's.

Afrikaanse Kunst Kongo Bakongo MSK033 00Afrikaanse Kunst Kongo Bakongo MSK033 00Afrikaanse Kunst Kongo Bakongo MSK033 00Afrikaanse Kunst Kongo Bakongo MSK033 00Afrikaanse Kunst Kongo Bakongo MSK033 00Afrikaanse Kunst Kongo Bakongo MSK033 00Afrikaanse Kunst Kongo Bakongo MSK033 00DRC

€255.00