1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5
  7. 6
  8. 7
« »

Onze kleden

Kuba SkirtKuba SkirtKuba SkirtKuba SkirtKuba Skirt

Afrikaanse Kunst Zulema Kleden 001De Kuba bevolking bestaat uit ± 250.000 personen, leven in de Democratische Republiek Kongo in een zeer vruchtbaar deel van het land gelegen tussen de Kasai en de Sankuru rivieren.

Van de talrijke gewassen die de Kuba verbouwen is de raffiapalm één van de belangrijkste.


Afrikaanse Kunst Zulema Kleden 002Hij wordt overal rond de dorpen geplant en levert o.a bouwmaterialen voor de huizen, vezels voor het weven en borduren van kleding, de favoriete palmwijn en een lekkernij in de vorm van insectenlarve Zulema - Afrikaanse kunst - raffiadie in de dode stam van de palm tot groei komen. 

De vezels bestaan uit gedroogde stroken van de bovenlaag van jonge bladeren.
Afrikaanse Kunst Zulema Kleden RaffiaDeze worden gerafeld tot dat zij soepel en sterk zijn, zelfs zijdeachtig.

Hun textiel werd eeuwen geleden ontwikkeld. Het fabricatie proces is bijzonder arbeidsintensief en kan soms wel tot een jaar vergen en heeft als kenmerk de geometrische patronen welke zij in hun kleden toepassen. De meeste kleurstoffen worden uit planten, boombast en mineralen getrokken. Groen komt bijvoorbeeld van koperoxide.

 

De donkere, bijna zwarte kleur komt van gebrande bladeren en rood van natte, kleine stukjes Tukula boom. Oude en nieuwe stukken worden vaak, als het zo uitkomt, samen gebruikt.

Afrikaanse Kunst Zulema Kleden 004Er worden verschillende decoraties toegepast om de weefsels te versieren zoals het aanbrengen van kauri schelpen en/of het openwerken van de stof. Vooral de Bushong, de grootste en meest centraal gelegen stam van het Kuba rijk, munten uit in de raffia textielvervaardiging.

 

Afrikaanse Kunst Zulema Kleden Kuba SkirtDe uit raffia bestaande Kuba skirts werden tijdens officiële ceremonies door zowel de vrouwen als mannen gedragen door deze enkele malen rond de middel te wikkelen, wat het doet lijken op de hedendaagse bekend staande rok, en gaven een zekere mate van rijkdom aan. Behalve als lichaamsbedekking dienen zij als bruidschat, gift voor de dode, maar worden voornamelijk als danskleed gebruikt.

 

Afrikaanse Kunst Zulema Kleden 006De basisvorm van de kleding is een lange rechte lap van aan elkaar genaaide panden, in lengte variërend van 2 tot wel 12 meter met een breedte van 50 tot 80 cm.

Verzorging: Om kreukels te verwijderen, het doek licht met water benevelen, en dan voorzichtig over de achterkant licht glad strijken.
Behalve prachtige stoffen maakt het Kuba-volk ook houten maskers en beeldjes.