1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5
  7. 6
  8. 7
« »

Onze beelden

Bakota beeld

Artikelnummer: bld041/17

Land van herkomst: Gabon / Kongo

Bevolkingsgroep: Bakote

Afmetingen (hxbxd): 49 bij 29 bij 9 cm

Vervaardigd uit: hout en koper beslag

Prijs 295,- euro (inclusief voetplaat en verzendkosten binnen Nederland)

 

 

Dit beeld representeert het verband tussen de wereld van de levenden en de doden in de Afrikaanse kunst. Stoffelijke resten van voorouders van hoge afkomst werden bewaard in manden (Bwete) die bewaakt werden door dit soort beelden.

The Bakota wonen in dorpen met twee of meer clans. De clans bestaan uit verschillende geslachten of families die hun afkomst traceren van een gemeenschappelijke voorouder. Voorouderverering vormt de kern van het religieuze en sociale leven van de familiegroep.

De Bakota hebben grote hoeveelheid beelden van voorouders met een diamant-vormige onderste deel genaamd Mbulu-Ngulu geproduceerd; deze plaats tweedimensionale beelden in zijn hout; symbolische metalen werden toegepast op het bovenste deel in banden of platen om de macht toe te voegen.

De relikwieën werden buiten de huizen bewaard, in hutten aan de rand van het dorp. Alleen de ingewijden van de lijn hadden toegang tot deze heilige plaats. Op het moment van initiatie in de reliekschrijn cultus, zou de clans te voldoen aan gemeenschappelijke rituelen uit te voeren; chief elke clan zou dansen houdt het reliekschrijn. Sommige reliekhouders werd gekenmerkt door een grote figuur die de afstamming oprichter samen met enkele kleinere figuren die zijn opvolgers. Er zijn twee figuren met identieke of verschillende gezichten gemaakt op twee tegenoverstaande zijden van de platte kop.

Terug

Afrikaanse Kunst Gabon Kongo Bakota BLD041 01Klik op de afbeelding voor meer foto's.

Afrikaanse Kunst Gabon Kongo Bakota BLD041 02Afrikaanse Kunst Gabon Kongo Bakota BLD041 03Afrikaanse Kunst Gabon Kongo Bakota BLD041 04Afrikaanse Kunst Gabon Kongo Bakota BLD041 05Afrikaanse Kunst Gabon Kongo Bakota BLD041 06Afrikaanse Kunst Gabon Kongo Bakota BLD041 07Afrikaanse Kunst Gabon Kongo Bakota BLD041 08Gabon Kongo

€295.00