1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5
  7. 6
  8. 7
« »

Onze beelden

Yoruba Ebeji Beelden

Artikelnummer: bld036/16

Land van herkomst: Nigeria / Togo / Benin

Bevolkingsgroep: Yoruba

Afmetingen (hxbxd): 27 bij 9.5 bij 7 cm en 25 bij 9 bij 6.5 cm

Vervaardigd uit: hout, kralen en pigment verf

Prijs 340,- euro (inclusief voetplaten en verzendkosten binnen Nederland)

 

De Yoruba tribe heeft een populatie van meer dan 12 miljoen en zijn daarmee de grootste natie in Afrika met een moderne productie van traditie. De meeste van hen wonen in het zuidwesten van Nigeria, met aanzienlijke gemeenschappen verder naar het westen in de Republiek Benin en Togo. Ze zijn onderverdeeld in ongeveer twintig afzonderlijke subgroepen, die van oudsher autonome koninkrijken waren.

 

Tweelingen worden beschouwd als iets speciaals in de cultuur van de Yoruba-mensen. Zij hebben hun eigen god, 'Ere Ibeji' en worden in rituelen aanbeden. Een andere eigenaardigheid is dat onder de Yoruba tweelingen gedacht zijn om dezelfde ziel te delen. Als een tweeling sterft, moet een plaatsvervangend figuur, genaamd 'Ibeji', worden vervaardigd door een professionele houtbewerker om de ziel weer compleet te maken. Deze figuren worden behandeld als levende tweelingen: ze zijn gewassen, gevoed, versierd, gezongen en vereerd.

Sommige maskers worden elke keer als zij worden gebruikt, met witte klei (pembe) ingewreven waardoor de witte paginering die het gezicht kleuren, is ontstaan. De jonge mannen en vrouwen worden ingewijd in het laagste niveau van Bwami wanneer zij hun plaatsen als volwassenen in de maatschappij gaan innemen.
 
De Ibeji-figuren worden vaak gesneden met uitgebreide kapsels en geperforeerde juwelen om hun verhoogde status te betekenen, waarbij stilistische esthetiek een product is van verschillende kunstenaars (babalawo) en regio's. Beeldjes dienen als een bewaarplaats voor de ziel van de vertrokken, en in de zorg van de moeder geplaatst, die hen eerbiedigt zoals zij haar eigen kinderen zou hebben. Ibeji krijgt veel aandacht en respect, wordt vaak geolied en gewassen in speciale kruidenbaden, symbolisch gewreven met voedsel en moet een belangrijke plaats in het huishouden bezetten. Tijdens festivals of grote feesten, de moeder streelt en danst met de figuren. De tellurische ibeji zorgt voor een verband tussen de moeder en de zielen van haar tweeling, vandaar de noodzaak om de figuren te koesteren en te verbergen, aangezien de ibeji oneerlijk kan leiden tot ongeluk voor de familie en hun respectieve samenleving.

 

Terug

Afrikaanse Kunst Nigeria Benin Togo Yoruba BLD036 04Klik op de afbeelding voor meer foto's.

Afrikaanse Kunst Nigeria Benin Togo Yoruba BLD036 01Afrikaanse Kunst Nigeria Benin Togo Yoruba BLD036 02Afrikaanse Kunst Nigeria Benin Togo Yoruba BLD036 03Afrikaanse Kunst Nigeria Benin Togo Yoruba BLD036 04Afrikaanse Kunst Nigeria Benin Togo Yoruba BLD036 05Afrikaanse Kunst Nigeria Benin Togo Yoruba BLD036 06Afrikaanse Kunst Nigeria Benin Togo Yoruba BLD036 07Afrikaanse Kunst Nigeria Benin Togo Yoruba BLD036 08Afrikaanse Kunst Nigeria Benin Togo Yoruba BLD036 09Afrikaanse Kunst Nigeria Benin Togo Yoruba BLD036 10Afrikaanse Kunst Nigeria Benin Togo Yoruba BLD036 11Afrikaanse Kunst Nigeria Benin Togo Yoruba BLD036 12Nigeria Togo Benin

 

€340.00