1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5
  7. 6
  8. 7
« »

Onze beelden

Dogon Beeld (Leaner)

Artikelnummer: bld035/16

Land van herkomst: Mali / Burkina Faso

Bevolkingsgroep: Dogon

Afmetingen (hxbxd): 78 bij 56 bij 28 cm

Vervaardigd uit: boomwortel

Prijs 580,- euro (inclusief standaard en verzendkosten binnen Nederland)

 

 

Zeer apart gevormd houtsnijwerk in traditionele Dogon stijl. De vorm van deze houtsnijwerken is in de oorspronkelijke vorm zoals het aan de boom is gegroeid bewerkt. In deze het deel van een boomwortel welke boven de aarde was uitgegroeid. Het kunst voorwerp is om de combinatie “AARDE” en “WORTEL” dan ook verwerkt tot een voorouder vererings beeld.


Binnen de Dogon mythologie Amma, de Schepper God, die oorspronkelijk acht mensen heeft gecreëerd bekend als de Nummo, deze werden gescheiden in vier stellen, en op mysterieuze wijze op de aarde gezet.


Deze beelden zijn onderdeel van een achttal bij elkaar horende soortgelijke beelden met die verstande dat deze van verschillende afmetingen zijn en elk hun eigen vorm hadden. Beeldhouwwerken zoals deze werden op een familie altaar geplaatst of door de priester in het dorp in een schrijn bewaard, waar men dan offers bracht in ruil voor levenskracht voor de mens op aarde en ter bemiddeling met de goden.


De Dogon bewerker heeft de tijd genomen traditionele verering van voorouders naar nieuwe hoogten te brengen, en hun enorme pantheon van verbluffende beelden weerspiegelen dit. Dit gestileerde beeld is een sterke aanwezigheid in een collectie die de creativiteit en verbeelding van de Dogon beeldhouwers doen weergeven.

 

Terug

Afrikaanse Kunst Mali Dogon BLD35 00Klik op de afbeelding voor meer foto's.

Afrikaanse Kunst Mali Dogon BLD35 01Afrikaanse Kunst Mali Dogon BLD35 02Afrikaanse Kunst Mali Dogon BLD35 03Afrikaanse Kunst Mali Dogon BLD35 04Afrikaanse Kunst Mali Dogon BLD35 05MaliDogon Village

€580.00