1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5
  7. 6
  8. 7
« »

Onze beelden

Ibibio Beeld

Artikelnummer: bld034/16

Land van herkomst: Nigeria

Bevolkingsgroep: Ibo

Afmetingen (hxbxd): 60 bij 15 bij 19 cm

Vervaardigd uit: hout

Prijs 335,- euro (inclusief voetplaat en verzendkosten binnen Nederland)

 

 

 

Deze grote Ibo gemeenschap leven vooral in de beboste gebieden in zuid west Nigeria, aan beide zijden van de rivier de Niger en bestaat uit ongeveer tien miljoen mensen. Vooral boeren en handelaren, maar ook jagers en vissers. Ze zijn onderverdeeld in drieëndertig subgroepen en worden verspreid onder de ongeveer tweehonderd dorpen verspreid door het dichte bos of moerasgebied.
Alleen op de noordelijke en westelijke randen van het gebied, onder invloed van Igala en Benin, zijn erfelijke heersers gevonden.

 

De hoofden van de families vormen de raad van oudsten, die zijn macht met tal van geheime genootschappen aandelen. Deze samenlevingen oefenen grote politieke en sociale beïnvloeding. Ze zijn zeer hiërarchische, hun leden het overgaan van het ene niveau naar het volgende. Er is een sterke sociale druk in de richting van individuele onderscheid, en mannen kunnen omhoog bewegen door opeenvolgende klassen door het tonen van hun prestaties en hun vrijgevigheid.


De beelden zijn de beschermende goden geassocieerd met elementen van de natuur (de rivieren, de aarde) of sociale elementen (markten, voorouders). Ze zijn verzameld in heiligdommen op het model van familiaire Igbo groepen, en - in de kapsels, de littekens en de ornamenten - zij de statussymbolen van invloedrijke mensen.

 

Er is een steeds terugkerend element in de palm van de handen, draaide de ene naar de andere om openheid te geven, de openheid te geven en ontvangen, de relatie van wederkerigheid die bestaat tussen mensen en goden.

 

Terug

Afrikaanse Kunst Nigeria Ibo BLD34 00Klik op de afbeelding voor meer foto's.

Afrikaanse Kunst Nigeria Ibo BLD34 01Afrikaanse Kunst Nigeria Ibo BLD34 03Afrikaanse Kunst Nigeria Ibo BLD34 04Afrikaanse Kunst Nigeria Ibo BLD34 05Afrikaanse Kunst Nigeria Ibo BLD34 06Afrikaanse Kunst Nigeria Ibo BLD34 07Afrikaanse Kunst Nigeria Ibo BLD34 08Afrikaanse Kunst Nigeria Ibo BLD34 09Nigeria

€335.00