1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5
  7. 6
  8. 7
« »

Onze beelden

Bakongo Nkisi Beeld

Artikelnummer: bld029/14

Land van herkomst: Democratische Republiek Congo / Angola / Congo Republiek

Bevolkingsgroep: Bakongo / Bashikongo / Kakongo

Afmetingen (hxbxd): 28 bij 18 bij 17 cm

Vervaardigd uit: hout, metaal en pigment kleuren

Prijs 235,- euro (inclusief voetplaat en verzendkosten binnen Nederland)

 

Een imposant en krachtig Afrikaanse Nkisi beschermingsbeeld. Twee hoofdig beide bezet met glazen ogen.
Dit soort beelden moet als afschrikking het kwade buiten houden en daarmee de gemeenschap beschermen tegen alle vormen van onheil.

Naast hout is gebruik gemaakt van metalen spijkers, pennen, aarde vermengd met hars en natuurlijke geweven vezels. Achterop zitten geheime medicijnen verpakt in vezels en vervolgens afgedekt met hars en aarde. Onder de hoofden is een soort kraag van vezels met hars en aarde. De polariteit van het leven wordt gesymboliseerd door een donker hoofd en een met kaolin wit gekleurd gelaat waarvan restanten nog goed zichtbaar zijn.

Spijker en spiegel fetisjen zijn een unieke en belangrijk fenomeen van de Kongo beeldhouwkunst. In de Kongo, worden deze fetisjen Nkisi genoemd. Nkisi betekent "medicijn". Historisch gezien waren er twee soorten Nkisi, publiekelijk en privé, waarvan sommige belangrijke democratiserende vitale rollen hebben, zoals kracht bronnen voor plattelandsbewoners en personen die buiten de wet leefde. De meest fundamentele, de nkisi vertegenwoordigt een container van krachtbronnen of geneesmiddelen, ofwel bilongo. De magische stof is vaak gemaakt van bloed vermengd met dierlijke, plantaardige en minerale stoffen. Ze worden verondersteld om de fetish figuur te voorzien van kracht en maakt het mogelijk voor de liefhebber om contact met de geest te vestigen. De "geneesmiddelen" zijn over het algemeen vastgezet in holtes in de maag, hoofd, of rug afhankelijk waar de krachtbron voor bedoeld was. De nkisi, gevuld met magische stoffen en aanvullingen door de nganga (medicijnman) of arts, had de kracht om op verschillende wijze te handelen. Er zijn vier belangrijke soorten nkisi, welke voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Nkondi zijn ongeluksvogel fetisjen, meestal zwaaiend met een speer of een mes, terwijl Npezo net zo slecht zijn, maar met een minder dreigende houding. Na-Moganga zijn welwillende werken, die beschermen tegen ziekte en gevaarlijke geesten. Ze helpen de jager en de krijger; terwijl Mbula beschermt tegen hekserij.
Alle Nkisi kunnen worden gebruikt voor verschillende doeleinden terwijl hun betekenis tegenstrijdig is. De fetisjen kunnen ook dieren vertegenwoordigen: tweehoofdige hond of soms aap.
Maskers zijn zeldzaam. Ze werden gedragen tijdens initiatie ceremonies en de begrafenissen van belangrijke persoonlijkheden, maar verschenen ook gerechtelijke zaken om deze kracht bij te zetten.

 

Terug

Afrikaanse Kunst Kongo Bakongo BLD029 04Klik op de afbeelding voor meer foto's.

Afrikaanse Kunst Kongo Bakongo BLD029 00Afrikaanse Kunst Kongo Bakongo BLD029 00Afrikaanse Kunst Kongo Bakongo BLD029 00Afrikaanse Kunst Kongo Bakongo BLD029 00Afrikaanse Kunst Kongo Bakongo BLD029 00Afrikaanse Kunst Kongo Bakongo BLD029 00Afrikaanse Kunst Kongo Bakongo BLD029 00Afrikaanse Kunst Kongo Bakongo BLD029 00Afrikaanse Kunst Kongo Bakongo BLD029 00Kongo DRCAngola

€235.00