1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5
  7. 6
  8. 7
« »

Onze beelden

Fang Janus Bieri Beeld

Artikelnummer: bld028/14

Land van herkomst: Kameroen / Equatoriaal Guinee / Gabon

Bevolkingsgroep: Fang / Fan / Pangwe

Afmetingen (hxbxd): 78 bij 23 bij 25 cm

Vervaardigd uit: hout, veren en raffia

Prijs 375,- euro (inclusief voetplaat en verzendkosten binnen Nederland)

 

De Fang, merendeels christen, zijn in principe jagers maar beoefenen over het algemeen landbouw, met cacao als grootste exportproduct. Elke Fang familie is eigenaar van een Bieri (Byéri) ofwel een reliekschrijn doos waar de beenderen van de voorouders worden bewaard. Deze doos werd bewaard door de Esa (de oudste man van het gezin); Fang beeldhouwwerken zijn gekoppeld aan de Bieri (Byéri) aanbidding. Ze beschikken over gebogen poten met een langgerekte romp, gevouwen handen en een gestileerd hoofd.

Deze beelden worden gebruikt om de doden te eren. Het is de Bieri (Byéri) of voorouder sculptuur, die het duidelijkst aanleiding heeft gegeven tot het maken van opmerkelijke houten sculpturen. Deze driekoppige reliekschrijn figuur van de Fang gemeenschap is ongewoon met zijn meerdere koppen. Maskers met meerdere gezichten zijn goed bekend onder de Fang, maar beelden met meerdere gezichten worden zelden gezien in reliekschrijn beelden.

De beeldhouwwerken van de Fang kunnen in drie hoofdgroepen worden ingedeeld : hoofden op een lange nek, half-figuren en volledige beelden, staan of zittend. Gesneden met grote eenvoud, vertonen zij tegelijkertijd een hoge mate van verfijning in de coördinatie van bolvormige vormen. De hals is vaak een massieve cilindrische vorm. De navel wordt vaak overdreven weer gegeven in een cilindrische vorm. Benen zijn kort en vaak onvolgroeid. Meestal is er een gewelfd, breed voorhoofd en de wenkbrauwen vormen vaak bogen met de neus. De Bieri (Byéri)zou worden geraadpleegd wanneer er een nieuw gewas is aangeplant, tijdens een palaver, of voordat men gaat jagen, vissen, of gedurende oorlog voering.

Eenmaal gescheiden van de reliekschrijn doos, zou het gebeeldhouwde object zijn heilige waarde verliezen en kon worden vernietigd. Het ritueel bestond uit gebeden, plengoffers (een ritueel waarbij als offer een vloeistof uitgegoten wordt voor een god, geest of ter herinnering van een overledene), en offers aangeboden aan de voorouder, wiens schedel elke keer zou worden ingesmeerd met poeder en verf.

 

Terug

Afrikaanse Kunst Gabon Fang BLD028 04Klik op de afbeelding voor meer foto's.

Afrikaanse Kunst Gabon Fang BLD028 00Afrikaanse Kunst Gabon Fang BLD028 00Afrikaanse Kunst Gabon Fang BLD028 00Afrikaanse Kunst Gabon Fang BLD028 00Afrikaanse Kunst Gabon Fang BLD028 00Afrikaanse Kunst Gabon Fang BLD028 00Afrikaanse Kunst Gabon Fang BLD028 00Afrikaanse Kunst Gabon Fang BLD028 00Gabon Kameroen EGuinee

€375.00